
MORETTINI OLIIVIÖLJYT TOSCANA ITALIA
High quality Morettini oliv oils. Oliiviöljyt suoraan Italian Toscanasta .Tulossa huhtikuussa.
Oliiviöljyn ja Rypsiöljyn ero!
Öljyjen erot
Oliiviöljy ja rypsiöljy ovat molemmat terveellisiä, pehmeitä rasvoja, mutta niiden välillä on myös eroja. Kumpi on terveyden kannalta parempi valinta?
Yksimielisyys vallitsee siitä, että kovia rasvoja kuten voita pitäisi vältellä. Siitä kuitenkin syntyy väittelyä, millä ne kannattasi korvata.
Jotkut vannovat oliiviöljyn nimeen, toisille rypsiöljy on se ainoa oikea.
Selvitimme, mitä eroa näillä kahdella öljyllä on, jos asiaa katsotaan ennen kaikkea terveyden näkökulmasta.
Ruokakaupan öljyhyllyllä riittää valinnanvaraa. Erihintaisia ja -näköisiä pulloja on rivissä kymmeniä. Mikä niistä kannattaisi valita?
Miksi extra virgin -oliiviöljy maksaa enemmän kuin tavallinen oliiviöljy? Entä onko kylmäpuristettu rypsiöljy parempaa kuin tavallinen rypsiöljy, kun se on kalliimpaakin?
Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen dosentti, yliopistonlehtori Maria Lankinen valitsee omaan keittiöönsä sekä oliiviöljyn että rypsiöljyn. Tässä jutussa hän kertoo, miksi.
Molemmatöljyt ovat terveyden kannalta hyviä, pehmeitä rasvoja, mutta selviä erojakin niiden välillä on.
Suurin ero on Lankisen mukaan rasvahappokoostumuksessa. Rypsiöljyssä on oliiviöljyä enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Rypsiöljy sisältää enemmän kahta elimistölle välttämätöntä rasvahappoa, joita elimistö ei itse pysty tuottamaan: alfalinoleenihappoa ja linolihappoa. Juuri niiden saantiin pitäisi ravitsemussuositusten mukaan kiinnittää erityistä huomiota.
"Oliiviöljyssä alfalinoleenihappoa on puolisen grammaa sadassa grammassa ja rypsiöljyssä jopa kymmenen grammaa", Lankinen vertaa.
Alfalinoleenihappo kuuluu omega-3-rasvahappoihin ja linolihappo omega-6-rasvahappoihin.
Oliiviöljypuolestaan päihittää rypsiöljyn polyfenoleiden määrässä. Polyfenolit muun muassa suojaavat sydäntä.
Oliiviöljy ei siis suotta ole olennainen osa Välimeren terveellistä ruokavaliota, Lankinen toteaa.
Jos käyttäisi pelkkää oliiviöljyä eikä lainkaan rypsiöljyä, saisi Lankisen mukaan liian vähän alfalinoleenihappoa. Mutta rypsiöljyn voisi korvata esimerkiksi saksanpähkinöitä ja pellavansiemeniä syömällä. Pitkäketjuisia omega-3-sarjan rasvahappoja saa myös kalasta.
Jos puolestaan käyttää pelkkää rypsiöljyä, ei varsinaisesti tarvitse korvata oliiviöljyn polyfenoleja millään, koska niitä saa muutenkin kasviksista, marjoista ja hedelmistä.
Oliiviöljyssä on selvästi rypsiöljyä enemmän kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, mutta se ei Lankisen mukaan ole merkittävä tyydyttyneen rasvan lähde. Sen takia oliiviöljyä ei siis kannata jättää ostamatta.
Terveydenkannalta ei Lankisen mukaan ole suurta väliä, lukeeko pullossa esimerkiksi kylmäpuristettu tai extra virgin. Ne liittyvät makuominaisuuksiin.
"Extra virgin on kaikkein korkealaatuisinta oliiviöljyä, siinä on syvä maku ja väri. Siinä on myös eniten fenolisia yhdisteitä."
Kasvien tuottamilla fenolisilla yhdisteillä on tutkimuksissa todettu monia terveysvaikutuksia. Ne voivat esimerkiksi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Rypsiöljyä käytetään Pohjoismaissa eniten maailmassa. Sen hyvä puoli on kotimaisuus.
Monet suomalaiset ovat matkoillaan huomanneet, että esimerkiksi Italiassa oliiviöljy maistuu paremmalta. Välimeren maissa ihmiset ovat tottuneet voimakkaan makuisiin oliiviöljyihin, ja ne ovat keskeinen osa ruokavaliota.
Oliiviöljyn maku on rypsiöljyä voimakkaampi, ja siksi sitä käytetään usein salaatissa. Paistamiseen voi käyttää halvempaakin oliiviöljyä, Lankinen sanoo.
Rypsiöljyn maku on miedompi ja se sopii hyvin paistamiseen.
Oliiviöljyssä on lehtivihreää. Siksi se on herkkä valolle ja sitä säilytetään värillisissä pulloissa. Avattukin pullo säilytetään huoneenlämmössä, koska oliiviöljy jähmettyy kylmässä.
Rypsiöljyssä ei ole lehtivihreää, siksi pullo voi olla läpinäkyvä. Avattu pullo säilytetään jääkaapissa.
Lankinenon myös laillistettu ravitsemusterapeutti ja hän ottaa vastaan asiakkaita, joiden kanssa puhutaan muun ohella rasvoista. Suomalaiset saavat ravinnostaan liikaa kovia rasvoja.
Hän on huomannut, että rasvojen käyttö on tottumuskysymys, ja monella on iso kynnys lähteä muuttamaan tapojaan.
"Osalla asiakkaista on vahva näkemys, että tietyissä ruuissa pitää olla voita", Lankinen kertoo.
Esimerkiksi osa asiakkaista haluaa paistaa kalan aina voissa, vaikka muuten olisikin valmis sitä vähentämään.
Jos öljyihin siirtyminen tuntuu liian suurelta muutokselta, Lankinen kehottaa kokeilemaan aluksi voin sijaan vaikkapa rypsiöljypohjaisia pullomargariineja.
Fakta
Rasva kuuluu ruokavalioon
- Rasva on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, eikä sitä voi kokonaan jättää pois. Rasva sisältää paljon energiaa.
- Ravitsemussuositusten mukaan suositeltava rasvan saanti on 25–40 prosenttia päivittäisestä energian kokonaissaannista.
- Tätä nykyä lähes kaikki suomalaiset saavat ravinnostaan liikaa tyydyttyneitä rasvahappoja. Niitä pitäisi olla alle kolmannes rasvan kokonaismäärästä.
- Tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen moni- ja kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla parantaa veren rasva-arvoja. Se on tärkeää muun muassa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.
- Kansalliset ravitsemussuositukset 2024